Goed nieuws

 

 

 

 

 

11 mei 2015 - Vrijspraak voor Taksim Solidarity

 

De 26 leden van Taksim Solidarity zijn op 29 april door de Turkse rechter vrijgesproken. Zij stonden terecht wegens het 'oprichten van een criminele organisatie', 'aanzetten tot deelname aan niet-geautoriseerde demonstraties' en weigering de demonstratie te verlaten.

De aanklager had tot vijftien jaar straf tegen hen geëist. De eerste zitting vond plaats op 12 juni 2014; de vijfde en laatste op 29 april.

Taksim Solidarity is een coalitie van organisaties die zich vanaf 2012 op vreedzame wijze verzette  tegen stadsvernieuwingsprojecten op en rond het Gezi-park in Istanbul. Amnesty International verwelkomt de uitspraak als de enige mogelijk uitkomst van een politiek gemotiveerd showproces dat vooral diende als waarschuwing: wie zich uitspreekt tegen de Turkse overheid, wordt vervolgd. 

 

In Voorburg hebben we brieven geschreven in juli 2014

 

 

1 april 2015 - Indonesië: omstandigheden Filep Karma verbeterd

 

Filep Karma werd tot 15 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het hijsen van een vlag tijdens een ceremonie ter herdenking van de onafhankelijkheidsverklaring van Papoea.

Hij zit al bijna tien jaar vast. Inmiddels zijn de omstandigheden waaronder hij gevangen zit enigszins verbeterd. Zo mag hij zijn familie vaker zien en mocht hij in november bij de bruiloft van zijn dochter aanwezig zijn. 

Amnesty organiseerde een groetenactie voor hem. Filep bedankt alle Amnesty-supporters voor de kaarten die hij in de gevangenis ontving.

 

In Voorburg hebben we voor hem geschreven in april 2015

11 februari 2015 - Claudia Medina vrijgesproken

 

Een Mexicaanse rechter heeft Claudia Medina vrijgesproken. Tweeënhalf jaar geleden werd de 43-jarige huisvrouw door mariniers uit haar huis gehaald en gemarteld. Ze tekende gedwongen een verklaring die ze niet mocht lezen. Daarmee bekende ze lid te zijn van een criminele bende.

Enkele dagen later trok ze deze verklaring voor de rechtbank in en vertelde ze dat ze was gemarteld. Daarop kwam Claudia op borgtocht vrij, maar de aanklachten tegen haar bleven staan.

Na haar vrijspraak afgelopen vrijdag, zei Medina dat ze geen rust heeft ‘totdat de daders (die haar hebben gemarteld) worden gestraft’.

In oktober 2014 meldde Amnesty al dat er schot in Medina’s zaak zat. Toen kondigde haar advocaat aan dat de aanklachten mogelijk werden ingetrokken. Dit was enkele dagen nadat Amnesty 343.883 handtekeningen had overhandigd aan het Mexicaanse Openbaar Ministerie.

Medina bedankte toen de Nederlandse Amnesty-supporters: ‘Ik strijd al twee jaar voor gerechtigheid. Ik weet dat ik die ooit zal krijgen, omdat ik duizenden geweldige mensen zoals jullie aan mijn zijde heb. Duizendmaal dank.’

Bekijk hier de persoonlijke videoboodschap van Claudia Medina uit oktober 2014.        

 

Toen Amnesty International hoorde over Claudia’s zaak, kwamen activisten en sympathisanten over de hele wereld in actie. 343.883 mensen uit 117 landen waaronder Nedeland ondertekenden een petitie om de procureur-generaal van Mexico te vragen alle aanklachten tegen Claudia Medina te laten vallen, de zaak grondig en onpartijdig te onderzoeken en de verantwoordelijken voor de foltering ter verantwoording te roepen. Claudia’s zaak kreeg erg veel aandacht.

Hoewel het fantastisch is dat de aanklachten tegen Claudia Medina geschrapt zijn, is er nog werk aan de winkel. De Mexicaanse procureur-generaal moet nu een volledig en onpartijdig onderzoek instellen, zoals ook bepaald wordt door het internationaal erkende Istanbul Protocol. Degenen die verantwoordelijk zijn voor de foltering, moeten verantwoording afleggen. In Mexico lopen nog erg veel mensen risico op foltering. Amnesty International blijft actievoeren zowel voor individuen als voor nationale hervormingen.

 

In Voorburg hebben voor haar geschreven tijdens een schrijfacie in mei en tijdens het cultureel zomerfestival in 2014.

5 januari 2015 - Russische Artyom Savyolov vrij

 

De Russische Artyom Savyolov werd op 31 december 2014 vrijgelaten omdat hij zijn gevangenisstraf had uitgezeten. Hij werd in 2012 opgepakt na vreedzame demonstraties tegen Poetin op het Bolotnaya-plein in Moskou.

Sovyolov werd ervan beschuldigd geweld gebruikt te hebben tijdens de protesten. Videobeelden bevestigden echter het tegendeel.

Artyom werd bij zijn vrijlating begroet door zijn vader Viktor Ivanovich, en een aantal journalisten. Hij lijkt in goede gezondheid te zijn, maar vertelde over de slechte omstandigheden in de gevangenis: ‘Kou, honger en onmenselijke behandeling – zo kan ik het in een paar woorden omschrijven.’

Amnesty voerde veel actie voor de vrijlating van Artyom Savyolov, onder meer via de spoedacties, groetenkaarten en schrijfacties. Artyom bedankt iedereen:

‘Ik ben iedereen die me steunde vanuit de grond van mijn hart dankbaar. Dat is het eerste dat ik wil zeggen. Het was zo belangrijk om te weten dat er buiten mensen waren die op me wachtten. Het zou zoveel zwaarder geweest zijn zonder jullie steun.’

 

In Voorburg hebben wij voor hem geschreven tijdens de 10 decemberactiviteiten in 2013

 

 

24 juni 2014 - Ales Bialiatski vrij!

 

Op 21 juni werd de Wit-Russische mensenrechtenverdediger Ales Bialiatski onverwacht vrijgelaten. Hij kwam met de trein in Minsk aan en werd begroet door zijn vrouw, vrienden en collega’s.

Ales Bialiatski kwam vrij na drie jaar in de gevangenis gezeten te hebben. Hij zat een gevangenisstraf van vierenhalf jaar uit voor het gebruik van zijn persoonlijke bankrekeningen in Litouwen en Polen om het mensenrechtencentrum Viasna te financieren. De veroordeling was slechts een manier om zijn mensenrechtenwerk te dwarsbomen.

Viasna ondersteunt slachtoffers van schendingen en verzamelt informatie over de mensenrechtensituatie in het land. Ales werd in november 2011 opgepakt. Na een oneerlijke rechtszaak kreeg hij vierenhalf jaar cel. Daarnaast kreeg hij een geldboete en werden zijn bezittingen, zijn appartement – waar ook zijn vrouw en zoon woonden – en het kantoor van Viasna in beslag genomen.

Ales liet Amnesty weten vooral erg dankbaar te zijn voor alle brieven die mensen hem stuurden:

‘Ik wil jullie bedanken voor de morele steun. Dat ik brieven kreeg van gewone mensen, maakte voor mij een groot verschil.’

Helaas moet Ales zich nu wel maandelijks melden bij het politiebureau. Hij kan bij drie administratieve overtredingen opnieuw worden opgesloten. Amnesty is niet blij met deze voorwaardelijke vrijlating en het feit dat hij niet is vrijgesproken voor zijn veroordeling. Wij blijven zijn zaak volgen.

Amnesty voerde uitvoerig actie voor de vrijlating van Ales tijdens onze 4weeksforfreedom-campagne in februari 2013. De Iraanse Nasrin Sotoudeh, voor wie we in diezelfde campagnemaand actievoerden werd in september 2013 al vrijgelaten. Ales gaf aan dat hij mede door de druk vanuit Amnesty is vrijgelaten.

 

Wij hebben in Voorburg voor hem geschreven tijdens de 10 december actie in 2012.

 

 

28 mei 2014 -Bahreinse mensenrechtenactivist vrij

 

Op 24 mei 2014 kwam de prominente mensenrechtenactivist Nabeel Rajab uit Bahrein vrij. Hij kreeg in 2012 twee jaar celstraf nadat hij aan demonstraties had deelgenomen.

Amnesty beschouwde hem als gewetensgevangene, die alleen maar vastzat omdat hij gebruikmaakte van zijn recht op vrije meningsuiting. We zijn verheugd dat hij nu vrij is. Rajab bedankte ons voor onze steun: 'Ik zal jullie hulp nooit vergeten. Jullie steun maakte me sterker en liet de wereld zien dat ik niet alleen was.'

In Voorburg hebben we in november 2012 brieven geschreven (maandelijkse voorbeeldbrieven)

 

 

19 februari 2014 - Indiase politie ‘overspoeld met brieven’

 

Een politieagent in Aheri, in het westen van India, meldde dat hij meer dan 20.000 brieven heeft gekregen naar aanleiding van een bliksemactie voor journalist en mensenrechtenactivist Prashant Rahi.

Amnesty is blij met het grote aantal gestuurde brieven en met de hoeveelheid aandacht voor de zaak van Prashant Rahi.

In een artikel in de Indian Express vertelt politieagent Suhas Bawche dat hij in het begin zo’n drie- tot vijfhonderd brieven per dag ontving. De brieven komen uit verschillende landen en roepen Bawche op te zorgen dat Rahi een eerlijk proces krijgt en wordt beschermd tegen marteling in detentie.

Het overgrote deel van de brieven is afkomstig uit de Verenigde Staten en Europa. Volgens de Indian Express zou zestig procent van de brieven uit Nederland komen.

De politieagent lijkt niet erg blij met de grote hoeveelheden post die hij ontvangt. Maar hij probeert het positief te benaderen: 'Het is een troostende gedachte dat dit eindelijk een kans is om postzegels uit zoveel verschillende landen te gaan sparen.'

De Indiase politieagent verzekerde de krant dat Prashant Rahi netjes wordt behandeld in de gevangenis. De journalist moet nog worden berecht. Uiteraard blijft Amnesty actie voor hem voeren zolang dat nodig is.

 

In Voorburg hebben we in oktober 2012 brieven geschreven (maandelijkse voorbeeldbrieven)

 

 

7 januari 2014 - Palestijnse politiek commentator Ahmad Qatamesh vrij

 

Op 27 december werd hij begroet door vrienden en familie in Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever: Ahmad Qatamesh was vrijgelaten. De Palestijnse linkse politiek commentator werd sinds april 2011 zonder officiële aanklacht vastgehouden door de Israëlische autoriteiten.

Qatamesh zat bijna drie jaar in administratieve detentie. Een dag na zijn vrijlating stuurde zijn vrouw, Suha Barghouty, een bericht naar Amnesty:

‘Met blijheid informeer ik jullie over de vrijlating van Ahmed. Daarom wil ik mijn waardering sturen voor alle steun die jullie ons gaven in deze moeilijke tijd. Bedankt, en ik wens jullie een gelukkig nieuwjaar.’

De Israëlische veiligheidsdienst arresteerde hem in 2011 omdat hij lid zou zijn van de linkse politieke partij Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). Maar Qatamesh zegt al ruim dertien jaar niet meer betrokken te zijn bij deze partij. Hij heeft nooit opgeroepen tot geweld en hij heeft geen contacten onderhouden met de gewapende groepen van de PFLP.

Amnesty beschouwde Qatamesh als gewetensgevangene, die alleen vastzat voor het uiten van zijn politieke overtuigingen. 

 

In Voorburg hebben we in 29 juni 2013 brieven ondertekend (bibliotheek)

 

 

 

30 juli 2013 - Inheemse gemeenschap veegt plannen mijngigant van tafel

 

De inheemse bevolking van de Indiase Niyamgiri-heuvels, de Dongria Kondh, heeft met een overweldigende meerderheid de plannen om een bauxietmijn op hun heilige land te exploiteren geweigerd. Deze uitkomst is een ongekende overwinning voor de rechten van de Indiase inheemse volkeren en een klap in het gezicht van mijngigant Vedanta Resources.

Alle twaalf dorpen die door de autoriteiten in de deelstaat Odisha officieel zijn geconsulteerd hebben de plannen voor een bauxietmijn op hun land van tafel geveegd. Het nieuws komt op het moment dat in Londen de jaarlijke algemene vergadering wordt gehouden van het in Groot-Brittannië geregistreerde mijnbedrijf Vedanta Resources.

Eerder al, op 18 april van dit jaar, besloot het Hooggerechtshof dat de definitieve beslissing voor de bouw van de bauxietmijn bij de gemeenschap zelf ligt. 

 

Nu de Dongria Kond zich met zo'n overweldigende meerderheid heeft uitgesproken, komt een einde aan Vedanta's plannen om in de Nyamgiri-heuvels een mijn te exploiteren. De plannen hadden de economische, sociale en culturele rechten van de gemeenschappen geschonden en vrijwel zeker ook de rechten van de inheemse volkeren in het gebied.

'De Dongria Kondh streed meer dan tien jaar tegen de komst van de mijn op hun land. Eindelijk kunnen ze hun vrees voor grote schade aan hun leefomgeving en hun voortbestaan achter zich laten', zegt Ramesh Gopalakrishnan van Amnesty International die als waarnemer bij de consultaties aanwezig was. 

'De aandeelhouders van Vedanta zouden zich nu serieus af moeten vragen waarom het bedrijf aan de plannen voor het project bleef vasthouden, hoewel ze wist hoeveel schade deze de inheemse gemeenschappen konden berokkenen'. 

In Voorburg schreven we hiervoor brieven in oktober 2012.

 

 

19 september 2013 - Nasrin Sotoudeh eindelijk vrij!

Amnesty International is erg blij met de plotselinge vrijlating van de Iraanse mensenrechtenadvocate Nasrin Sotoudeh en ten minste elf andere politieke activisten.

Nasrin Sotoudeh (1963), winnares van de Sacharovprijs 2012, werd in 2010 veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf vanwege ‘propaganda tegen de staat’. Amnesty International voerde eerder dit jaar intensief actie voor haar onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating tijdens de campagne 4weeksforfreedom. Nasrin zat haar gevangenisstraf uit in de beruchte Evin-gevangenis in Teheran. 

'Hoewel de vrijlatingen een positieve ontwikkeling zijn, moeten zij een eerste stap zijn en de weg vrijmaken voor de vrijlating van alle gewetensgevangenen. Zij zitten uitsluitend vast omdat ze vreedzaam gebruik maakten van hun rechten', zegt Hassiba Hadj Sahraoui van Amnesty International. 

 

'Om het meer te laten zijn dan een symbolische maatregel moeten de Iraanse autoriteiten haar gevangenisstraf nu definitief ongedaan maken, het reisverbod van haar familie opheffen en Nasrin toestaan haar werk weer op te pakken.

De Iraanse autoriteiten hebben geen reden gegeven voor haar vrijlating en het is nog niet bekend of de beslissing onvoorwaardelijk is.

Nasrin bedankte Amnesty International en iedereen die zich heeft ingezet voor haar vrijlating: 'ik ben me bewust geweest van jullie inzet en ik wil jullie bedanken voor al het werk wat jullie hebben gedaan'.

In Voorburg schreven we voor haar tijdens de 10 decemberactie 2012.

 

1 april 2013 - Zimbabwe: mensenrechtenadvocate op borgtocht vrij

 

Maandag 25 maart 2013 werd de prominente mensenrechtenadvocate Beatrice Mtetwa door het hooggerechtshof op borgtocht vrijgelaten. Ze zat sinds 17 maart vast. Een dag later riep de rechtbank op haar onmiddellijk vrij te laten. Maar op 20 maart weigerde een andere rechtbank dit en bleef ze vastzitten.

Op 17 maart ging Beatrice Mtetwa na een telefoontje van Thabani Mpofu, een cliënt van haar die voor president Tsvangirai werkt, naar diens huis. Toen ze aankwam was de politie met een huiszoeking bezig. Beatrice vroeg de agenten een huiszoekingsbevel te laten zien en gaf aan dat het bezoek ‘onrechtmatig, illegaal en ondemocratisch’ was. In plaats van haar het huiszoekingsbevel te tonen, arresteerde de politie haar voor ‘het belemmeren van de rechtsgang.’

Na de weigering van de rechtbank haar op borgtocht vrij te laten, dienden de advocaten van Beatrice een urgent verzoek in bij het hooggerechtshof. Op vrijdag 22 maart verscheen ze voor een rechter. De zitting werd tot 25 maart uitgesteld. Vanwege het weekend zat ze daarom extra dagen in hechtenis. Ze werd uiteindelijk na betaling van een borgtocht van $500 vrijgelaten.

Amnesty beschouwt de arrestatie en detentie van Beatrice Mtetwa als een aanval op Zimbabwaanse mensenrechtenadvocaten. Zij moeten zonder angst voor vervolging hun werk kunnen doen. In Zimbabwe wordt het recht op vrije meningsuiting, vereniging en vergadering systematisch onderdrukt.

Amnesty heeft in maart 2013 bliksemacties gevoerd voor Beatrice Mtetwa.

 

In Voorburg schreven we voor haar brieven in maart 2013.

 

 

15 februari 2013 - Guatemala: dood 15-jarig meisje eindelijk onderzocht

 

De Guatemalteekse vice-president Roxana Baldetti stelt een onderzoek in naar de dood van een 15-jarig meisje van wie het lichaam in 2001 op straat werd gevonden. De moeder van het meisje, Maria Isabel Franco, zet zich al tien jaar in voor de berechting van de daders. Vanwege haar aanhoudende strijd wordt ze regelmatig bedreigd.

De vice-president van Guatemala heeft deze toezegging gedaan nadat Amnesty wereldwijd brievenacties voor deze zaak heeft gevoerd.

Baldetti maakte bovendien in een officiële verklaring bekend dat er enkele stappen genomen zijn om geweld tegen vrouwen aan te pakken. Zo is er een speciaal kabinet opgericht dat het beleid op het gebied van vrouwenrechten gaat bepalen en implementeren. Bovendien heeft ze in december 2012 een afdeling voor onderzoek naar seksueel geweld opgericht.

Deze reactie van de vice-president toont de mogelijke impact van acties en laat zien dat er een mogelijkheid is echt iets te veranderen aan de manier waarop de overheid van Guatemala met geweld tegen vrouwen omgaat.

 

In Voorburg schreven we voor haar brieven in januari 2013.

 

 

6 september 2012 - Khaled al-Johani vrij!

 

We zijn blij met het bericht dat de Saudische ‘Dag van de Woede’- demonstrant Khaled al-Johani op 8 augustus is vrijgelaten! 

De docent en vader van vijf kinderen werd op 11 maart 2011 gevangengenomen in de hoofdstad Riyadh tijdens een geplande demonstratie op de Saudische ‘Dag van de Woede’. Hij was de enige demonstrant die die dag de plaats van de demonstratie wist te bereiken.

Na een interview met de Arabische afdeling van de BBC werd hij door Saudische veiligheidstroepen gearresteerd en gevangengezet. Hij zou meerdere keren in eenzame opsluiting zijn geplaatst en door bewakers zijn bedreigd. Zijn geestelijke gezondheid zou in de gevangenis zijn verslechterd. Na bijna een jaar in hechtenis startte in februari van dit jaar de rechtszaak tegen hem, die voor zover wij weten nog niet is voltooid.

 

Op 10 maart 2012 startte Amnesty Nederland een handtekeningenactie voor de onmiddellijke vrijlating van Al-Johani, omdat we hem beschouwden als gewetensgevangene die alleen vastzat vanwege het vreedzaam uiten van zijn mening. Een paar weken later overhandigden we ruim achtduizend handtekeningen bij de Saudische ambassade in Den Haag.

 

In Voorburg schreven we voor hem brieven in april 2012.

 

 

4 september 2012 - Waleed Hanatsheh vrij!

 

In de week van 20 augustus is de 43-jarige Palestijn Waleed Hanatsheh vrijgelaten uit een gevangenis bij Ramallah. Sinds eind vorig jaar zat hij zonder proces, in zogenaamde administratieve detentie vast. Waleed Hanatsheh blijft zijn strijd tegen deze vorm van detentie voortzetten: ‘Misschien hebben we ooit kans op gerechtigheid’.

Op 22 november vorig jaar viel een grote groep gemaskerde Israëlische soldaten het huis van Waleed Hanatsheh in Ramallah binnen en namen hem zonder reden mee. Het was de vierde keer dat hij gearresteerd werd en de derde keer dat hij voor langere tijd werd vastgehouden. Waleed Hanatsheh werd nooit officieel aangeklaagd of veroordeeld.

Kort na zijn vrijlating sprak Amnesty International met Waleed Hanatsheh. Hij is Amnesty en andere organisaties die voor hem in actie kwamen dankbaar. Hij roept op actie te blijven voeren tegen administratieve detentie van Palestijnse gevangenen:

‘deze gevangenen worden zonder reden opgepakt (… ) ik heb er vertrouwen in dat we deze keer wel iets kunnen doen om te zorgen dat ze terecht staan of vrijgelaten worden, zoals het internationale recht voorschrijft.’

Waleed Hanatsheh werkt voor de Palestijnse organisatie Health Work Committees, dat gezondheidszorg beschikbaar stelt in Gaza en de Westbank. Hoewel hij nog niet aan het werk is, liet hij Amnesty weten dat hij zich steeds beter voelt en dat hij heel blij is om terug te zijn bij zijn familie.

 

In Voorburg schreven we voor hem brieven in augustus 2012.

 

 

19 april 2012 - Wit-Rusland: Twee politiek gevangenen vrij!

 

Oppositielid en voormalig presidentieel kandidaat Andrei Sannikau is op 14 april vrijgekomen. Een lid van zijn campagneteam, Zmitser Bandarenka, kwam een dag later vrij. Sannikau bedankt iedereen die hem tijdens zijn gevangenschap gesteund heeft.

Sannikau was presidentieel kandidaat tijdens de verkiezingen van 2010. In mei 2011 werd hij veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens deelname aan demonstraties tegen het verloop van die verkiezingen. Door hem voortdurend van de ene naar de andere gevangenis over te plaatsen, werd Sannikau onder druk gezet om een bekentenis te ondertekenen. Uit angst voor de veiligheid van zijn zoon tekende Sannikau op aandringen van de autoriteiten in januari een gratieverzoek, waarna hij vrijkwam.

Zmitser Bandarenka werd in april 2011 veroordeeld tot twee jaar werkkamp. De omstandigheden in het kamp waren slecht. Bandarenka zegt te zijn geslagen en niet behandeld te zijn voor zijn hernia, die tijdens zijn gevangenschap verergerde.

 

In Voorburg schreven we voor hen brieven in maart 2012.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zoeken

Wilt u het nieuws over mensenrechten wereldwijd op de voet volgen?

Volg ons dan ook op Twitter:

 Tweets by @Mensen_rechten

  • Laatste wijziging 3 september 2019.