Goed nieuws

 

 

 

Resultaten van Amnesty acties waaraan mensen in Leidschendam-Voorburg hebben bijgedragen.  

 

Goed nieuws 2020

Brazilië: nieuwe arrestatie in moordzaak Marielle Franco

Op 10 juni werd Maxwell Simões Corrêa gearresteerd in de Braziliaanse staat Rio de Janeiro. Hij wordt ervan beschuldigd het wapen te hebben verborgen dat gebruikt werd bij de moordaanslag op Marielle Franco en haar chauffeur Anderson Gomes. Ook zou hij in nauw contact hebben gestaan met Ronnie Lessie die de schoten heeft afgevuurd. De arrestatie van Simões Corrêa is een belangrijke stap in het beantwoorden van de vraag wie opdracht gaf voor de moord op Marielle Franco en waarom.

Lhbt-activist

Franco, die in 2016 gekozen werd als gemeenteraadslid van Rio de Janeiro, stond bekend als lhbt-activist. Ze hekelde hetwangedrag van de politieen de buitengerechtelijke executies, vooral in defavelas(sloppenwijken). 

 

Op de eerste verjaardag van de moord, 14 maart 2018, werd een petitie met 780.000 handtekeningen aan de autoriteiten overhandigd om de oproep om de zaak op te lossen, kracht bij te zetten. Amnesty is van mening dat de publieke druk eraan heeft bijgedragen dat het onderzoek naar de daders wordt voortgezet.

 

In Leidschendam-Voorburg hebben wij voor haar geschreven tijdens de Write for Rights schrijfmarathon in 2018. 

 

Nabeel Rajab vrij!

Na vier jaar gevangenis kwam mensenrechtenactivist Nabeel Rajab uit Bahrein op 9 juni 2020 vrij. Hij was veroordeeld voor het uiten van zijn mening op Twitter.

‘Het is een opluchting dat Nabeel Rajab eindelijk weer met zijn familie is herenigd’, zei Lynn Maalouf van Amnesty International. ‘Zijn familie heeft zich al die jaren voor hem ingezet. En hoewel dit een moment is om te vieren, moeten we ook niet vergeten dat Rajab vier jaar lang onterecht in de gevangenis zat en van zijn familie was gescheiden. Hij is niet de enige: in Bahrein zitten nog veel andere vreedzame activisten achter de tralies.’

Vast voor een tweet

Nabeel Rajab werd op 13 juni 2016 gearresteerd vanwege commentaar op het gewapende conflict in Jemen en verhalen over marteling in de Jaw-gevangenis in Bahrein, die in 2015 op zijn Twitter-account verschenen. Hij werd tot vijf jaar celstraf veroordeeld. Rajab werd vrijgelaten, maar hij moet het laatste deel van zijn straf nog in een andere vorm – bijvoorbeeld onder huisarrest – uitzitten.

‘De autoriteiten moeten nu Rajab is vrijgelaten, zijn veroordeling en straf intrekken en alle nog uitstaande aanklachten tegen hem intrekken. Daarnaast moeten de autoriteiten van Bahrein alle andere vreedzame activisten die gevangenzitten vrijlaten. Gezien de coronasituatie moeten ze ervoor zorgen dat er niet teveel mensen vastzitten en dat alle gevangenen toegang hebben tot medische zorg.’

 

In Leidschendam-Voorburg hebben wij voor hem geschreven tijdens een schrijfactie in november 2012 

 

China: Oeigoerse student na twee jaar vrij uit heropvoedingskamp

In China is de Oeigoerse student Guligeina Tashimaimaiti op 4 mei vrijgelaten. Ze zat meer dan twee jaar in een heropvoedingskamp zonder enig contact met de buitenwereld. Tashimaimaiti nam na haar vrijlating contact op met haar familie. De zus van Tashimaimaiti bedankte Amnesty International en anderen die voor haar in actie kwamen.

Discriminatie van Oeigoeren

Tashimaimaiti studeerde in Maleisië en verdween eind 2017 toen ze haar familie in de provincie Xinjiang bezocht. Ze had gehoord dat de politie haar vader langdurig had verhoord. Het gezin was het doelwit van de autoriteiten omdat twee leden in het buitenland woonden: Guligeina en haar oudere zus Gulzire, die in Duitsland woont.

In Leidschendam-Voorburg schreven wij voor haar tijdens een schrijfactie in juli 2018.

 

Equatoriaal-Guinea laat activist vrij

Op 14 februari 2020 is in Equatoriaal-Guinea Joaquín Elo Ayeto vrijgelaten. Hij had bijna een jaar gevangengezeten, waarvan enige tijd in isolatie.

Oppositielid en jongerenactivist Joaquín Elo Ayeto zat bijna een jaar ten onrechte vast. Op 25 februari 2019 werd hij gearresteerd omdat hij informatie zou hebben over een samenzwering om de president te vermoorden. Waar die beschuldiging vandaan komt is onduidelijk. Ayeto werd beschuldigd van laster en bedreigingen tegen de president. De zaak tegen Ayeto was een showproces. De aanklager leverde geen enkel bewijs voor de aanklachten.

Dankwoorden

De president gaf opdracht om hem vrij te laten tijdens een bijeenkomst met leden van de sociaaldemocratische oppositiepartij, waar Ayeto ook lid van is. Na zijn vrijlating bedankte Joaquín Elo Ayeto Amnesty: ‘Ik hoorde wat jullie allemaal voor mij hebben gedaan en ik wil Amnesty International bedanken voor de immense inspanningen die tot mijn vrijlating hebben geleid.’

Al vaker zonder reden vastgezet

Joaquín Elo Ayeto is lid van een oppositiepartij en verbonden aan een platform dat opkomt voor de rechten van jongeren. Hij werd al eerder opgepakt vanwege zijn werkzaamheden.

In Leidschendam-Voorburg schreven we voor hem in februari 2020, april en september 2019

 

Iran: strafvermindering voor Yasaman Aryani

Het gerechtshof in Teheran heeft de celstraffen van vrouwenrechtenverdedigers Yasaman Aryani en Monrieh Arabshahi teruggebracht tot negen jaar en zeven maanden. Daarvan moeten ze 5,5 jaar uitzitten.

De 23-jarigeYasaman Aryanideelde samen met haar moeder Monrieh Arabshahi op Internationale Vrouwendag 2019 witte bloemen uit aan vrouwelijke treinpassagiers. Ze droeg daarbij geen hoofddoek. Ze sprak over haar toekomstdroom: een wereld waarin vrouwen de vrijheid hebben om te kiezen wat ze dragen. Een video van haar actie ging viraal. Niet veel later werd ze gearresteerd. Op 31 juli vorig jaar kreeg Yasaman te horen dat ze veroordeeld was tot 16 jaar cel, waarvan ze ten minste 10 jaar moet uitzitten. Haar moeder kreeg dezelfde straf.

 

In Leidschendam-Voorburg schreven wij voor haar tijdens de Write for Rights actie in 2019.

 

Marokkaanse activist Benaissa krijgt asiel in Nederland

De Marokkaanse activiste Nawal Benaissa heeft asiel in Nederland gekregen. Zij was een van de bekendste gezichten van de protestbeweging die actievoerde tegen achterstelling van het Rifgebied. Benaissa had een voorwaardelijke gevangenisstraf van 10 maanden gekregen voor het ‘aanzetten tot een misdrijf’ en werd vaak lastiggevallen door de autoriteiten. In mei 2019 vluchtte Benaissa naar Nederland.

Protest tegen werkloosheid en corruptie

In hetRifgebiedin Noord-Marokko vonden de afgelopen jaren grootschalige demonstraties plaats tegen corruptie, onderdrukking en achterstelling van de lokale bevolking. Honderden mensen werdengearresteerd.

 

In Leidschendam-Voorburg hebben we voor haar actie gevoerd tijdens de Write for Rights actie in 2018.

 

Vietnam laat gewetensgevangene vrij

De Vietnamese mensenrechtenverdediger Tran Thi Nga is onverwacht vrijgelaten. Ze was in 2017 tot 9 jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege ‘propaganda tegen de staat’.

‘Ik dank Amnesty International voor de onvermoeibare inspanningen voor mijn vrijlating,’ liet Tran Thi Nga weten. ‘Ik ben blij dat ik met mijn familie ben herenigd. Er zijn echter nog steeds veel gewetensgevangenen in Vietnam, ik hoop oprecht dat Amnesty zal blijven vechten voor hun vrijheid.’

Vervolgd vanwege activisme

Tran Thi Nga is lid van Vietnamese Women For Human Rights, een groep die mensen steunt die opkomen voor de mensenrechten in Vietnam. Ze heeft ook mensen bijgestaan ​​van wie land door de lokale autoriteiten in beslag is genomen en heeft gedemonstreerd voor democratische hervormingen. 

 

In Leidschendam-Voorburg hebben we voor haar geschreven tijdens de maandelijkse schrijfactie van december 2018

 

Write for Rights: Emil bedankt voor steun

Tijdens Amnesty’s wereldwijde schrijfactie Write for Rights in december 2019 werd wereldwijd geschreven voor jonge slachtoffers van mensenrechtenschendingen. De autoriteiten werd opgeroepen hen rechtvaardig te behandelen en er werden groetenkaarten gestuurd naar de jongeren. Een van hen was Emil Ostrovko uit Wit-Rusland. Hij bedankt de deelnemers voor hun solidariteit.

‘De afgelopen maanden ontving ik solidariteitsbetuigingen van over de hele wereld. Ze hebben me enorm veel kracht en inspiratie gegeven. Deze campagne overtuigde me dat het belangrijk is om te vechten voor mijn rechten. Het liet me zien dat mijn leven ertoe doet en dat ik niet vergeten ben. Veel van mijn medegevangenen zijn jonge mensen zoals ik en hun omstandigheden zijn vergelijkbaar met de mijne. Ze vragen me om de solidariteitskaarten met hen te delen en ze bewaren ze als symbolen van hoop en aanmoediging. Heel erg bedankt!’

 

Amnesty Leidschendam-Voorburg schreef voor en aan hem tijdens de Write for Rights actie in december 2019.

 

Goed nieuws 2019

 

Iran laat zeven activisten op borgtocht vrij

31 oktober 2019 In Iran zijn de laatste dagen zeven activisten en journalisten op borgtocht vrijgelaten. Ze werden in september dit jaar tot celstraffen variërend van 6 tot 18 jaar veroordeeld wegens onder andere ‘het in gevaar brengen van nationale veiligheid’. De ware reden dat ze werden veroordeeld is hun activisme.

Het gaat om de arbeidsrechtactivisten Esmail Bakhshi, Sepideh Gholian en Atefeh Rangriz en om de journalisten Marzieh Amiri, Sanaz Alahyari, Amirhossein Mohammadifar en Amir Amirgholi. Allen kunnen na hun hoger beroep weer gevangengezet worden.

Zware straffen

Een revolutionaire rechtbank deelde op 7 september 2019 zware straffen uit tegen de journalisten en arbeidsrechtenactivisten. Ze werden veroordeeld tot celstraffen variërend van 6 tot 18 jaar. Een veroordeelde kreeg ook een straf van 74 zweepslagen opgelegd.

‘Gevaar voor nationale veiligheid’

De zeven worden er valselijk van beschuldigd dat ze de nationale veiligheid in gevaar brachten. Esmail Bakhshi en Sepideh Gholian werden het afgelopen jaar verschillende keren gearresteerd omdat zij deelnamen aan vreedzame protesten tegen onbetaald loon bij het suikerrietbedrijf Haft Tappeh in de provincie Khuzestan en voor hun verklaringen dat ze zijn gemarteld na hun eerste arrestatie in november 2018.

De journalisten Amirhossein Mohammadifard, Sanaz Alahyari, Asal Mohammadi en Amir Amirgholiwerkten voor het online magazine Gam, waarin wordt gerapporteerd over sociale rechtvaardigheid en arbeidsrechten. Ze waren onder andere aangeklaagd vanwege ‘lidmaatschap van een groep met het doel de nationale veiligheid te verstoren’, ‘verspreiding van propaganda tegen het systeem’ en ‘verspreiding van leugens’.

 

 

Andere arbeidsrechtactivisten nog achter tralies

Arbeidsrechtenactivisten Asal Mohammadi en Neda Naji zitten nog vast. Ze werden op 1 mei gearresteerd nadat ze aanwezig waren bij een vreedzame bijeenkomst ter gelegenheid van de Dag van de Arbeid. De twee vrouwen werden lange tijd geïsoleerd gevangengehouden. Ook Esmail Abdi, Jafar Azimzadeh, Mahmoud Beheshti Langroodi en Mohammad Habibi zitten nog gevangen. Zij zetten zich eveneens in voor arbeidsrechten.

Amnesty’s oproep

De Iraanse autoriteiten moeten onmiddellijk stoppen met het onderdrukken van journalisten en activisten. Het opkomen voor arbeidsrechten is geen misdaad en mag ook niet bestraft worden.

 

In Voorburg is tijdens de schrijfactie van augustus 2019 actiegevoerd voor Atefeh Rangriz 

Vrijspraak voor Poolse vrouwen die demonstratie ‘verstoorden’

In Polen zijn op 24 oktober 2019 veertien vrouwen vrijgesproken van het ‘verstoren van een demonstratie’. De openbaar aanklager kan nog wel tegen de uitspraak in beroep gaan.

De vrouwen hadden vreedzaam gedemonstreerd tijden de jaarlijkse viering van Onafhankelijkheidsdag op 11 november 2017. Die viering trok veel mensen die fascistische en racistische symbolen bij zich droegen en om een ‘wit Polen’ vroegen. De vrouwen protesteerden hiertegen met een spandoek met de tekst ‘Stop fascisme’. Andere demonstranten waren hier woedend over en vielen de vrouwen aan.

Enkele maanden later werden de vrouwen aangeklaagd. Ze werden ervan beschuldigd dat ze de demonstratie hadden verstoord. Ze kregen hiervoor een boete en moesten de kosten van de rechtszaak betalen. De mensen die hen hadden aangevallen werden niet vervolgd.

Aanklager weigerde klacht te behandelen

De vrouwen dienden hiertegen een klacht in. Maar de openbaar aanklager wees die klacht af. ‘De plekken van de verwondingen (op de benen, achterwerk en polsen) en de aard ervan (blauwe plekken, geschaafde plekken en ontvelde huid) laten zien dat de aanvallers zich op minder belangrijke lichaamsdelen richtten,’ liet de openbaar aanklager weten. ‘Daarom kan niet hard gemaakt worden dat de aanvallers de slachtoffers in levensgevaar wilden brengen.’

‘Het beledigen van religieuze overtuigingen’

Tegen een van de vrouwen die werd vrijgesproken, Elzbieta Podlesna, liep nog een andere zaak. Ze wordt beschuldigd van het ‘het beledigen van religieuze overtuigingen’.

Tijdens een expositie in een kerk in de stad Plock waren dozen neergezet met daarop de zonden die je als christen kunt begaan. Op een van die dozen stond ook LHBT (lesbiennes, homo- en biseksuelen en transgenders). Podlesna plakte stickers met daarop de afbeelding van de heilige maagd Maria met een aureool in de kleuren van de LHBTI-vlag op het aankondigingsbord van de expositie en op het voetstuk van het beeld van Maria. Daarna werd ze gearresteerd. Ze kan tot 2 jaar gevangenisstraf worden veroordeeld.

In de podcast Het Keerpunt vertelt Elzbieta Podlesna waarom ze besloot niet langer toe te kijken, maar zelf in actie kwam tegen onrecht in haar land.

In Voorburg is tijdens een stand op het Julianaplein in mei 2019 actiegevoerd voor de Poolse vrouwen.


Oekraïense filmmaker Sentsov vrij na gevangenenruil

Bij de gevangenenruil tussen Oekraïne en Rusland kwam de Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov vrij. Hij werd in 2014 opgepakt op de Krim omdat hij volgens de Russen plannen had om daar een aanslag te plegen. Daarvoor kreeg hij 20 jaar gevangenisstraf opgelegd.

Sentsov zat meer dan 6 jaar gevangen in een strafkamp in een afgelegen gebied in Siberië, drieduizend kilometer van zijn familie vandaan. In 2018 kreeg hij de prestigieuze Sacharovprijs voor mensenrechten van het Europees Parlement.

‘Oleg Sentsov en vele anderen werden na de annexatie van de Krim door Rusland gevangengezet. Zij zijn slachtoffer van politiek gemotiveerde aanklachten en hadden nooit vastgezet mogen worden,’ zegt Marie Struthers van Amnesty International.

Veroordeeld na oneerlijk proces

De Russische autoriteiten dikten Sentsovs protest tegen de inname van de Krim enorm aan en beschuldigden hem zelfs van het ondernemen van ‘terroristische activiteiten’. Doordat zijn beschuldigingen zo werden opgeklopt, werd Sentsov niet door een reguliere rechtbank berecht, maar door een militair hof. Sentsov ontkende alle beschuldigingen en stelt dat hij in de gevangenis gemarteld is om hem tot een bekentenis te dwingen. Zijn ondervragers dreigden hem te verkrachten en te doden als hij niet zou bekennen dat hij bomaanslagen en andere ‘terroristische daden’ organiseerde. 

Sentsovs familie en zijn advocaat denken dat hij is opgepakt omdat hij een pro-Oekraïense activist is die zich op vreedzame wijze verzette tegen de Russische bezetting van de Krim.

Tijdens zijn rechtszaak is er geen enkel bewijs geleverd dat Sentsov betrokken was bij de misdrijven waarvan hij wordt beschuldigd. De rechter legde hem op 25 augustus 2015 desondanks een gevangenisstraf van 20 jaar op. Amnesty sprak van een ‘Stalinist-era show trial’. In mei 208 ging Sentsov in hongerstaking om zijn oproep aan de Russische autoriteiten om alle Oekraïense ‘politieke gevangenen’ vrij te laten kracht bij te zetten.

Gevangenenruil

Op 7 september ruilden Rusland en Oekraïne 66 gevangenen uit, onder wie 24 Oekraïense zeelieden die in november 2018 tegen internationale rechtsregels in door de Russische kustwacht werden gearresteerd bij de Straat van Kertsj. Ondanks bezwaren van Nederland droeg Oekraïne Vladimir Tsemach over aan Rusland. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij het neerhalen van vlucht MH17 in juli 2014 met een door Rusland geleverde Buk-raket. Daarbij kwamen alle 298 inzittenden van het Maleisische toestel om het leven. De meeste slachtoffers waren Nederlanders.

In Voorburg is tijdens het Cultureel Zomerfestival in 2017 actiegevoerd voor Oleg Sentsov

 

 

Egypte laat activiste vrij

 

De Egyptische mensenrechtenverdediger Hanan Badr el-Din kwam op 25 april 2019 vrij. Ze zat bijna twee jaar vast zonder ooit een proces te hebben gehad.

Hanan Badr el-Din zet zich met haar organisatie in voor de nabestaanden van mensen die zijn verdwenen, vaak door toedoen van de veiligheidstroepen. Op 6 mei 2017 bezocht ze in een gevangenis net buiten de Egyptische hoofdstad Caïro een man die eerder was verdwenen, maar weer was opgedoken in de gevangenis.

Ze hoopte van hem informatie te krijgen over het lot van haar man, die in 2013 verdween. Tijdens het bezoek werd ze gearresteerd. Badr el-Din werd ten onrechte beschuldigd van lidmaatschap van de in Egypte verboden Moslimbroederschap, die door de overheid als terroristische organisatie wordt gezien.

Op zoek naar haar man

El-Dins man verdween in juli 2013, toen er in Caïro protesten waren tegen de staatsgreep van president El-Sisi. Ze zag hem op televisie gewond in een ziekenhuis liggen. Toen ze daar aankwam was hij verdwenen. Ze is nog altijd naar hem op zoek. Hanan richtte samen met anderen de Vereniging van Families van Slachtoffers van Gedwongen Verdwijningen op.

Amnesty (ook in Leidschendam-Voorburg) voerde in 2017 massaal actie voor haar als onderdeel van de jaarlijkse Write for Rights-schrijfactie.

Azerbeidzjan laat activist Bayram Mammadov weer vrij

Activist Bayram Mammadov uit Azerbeidzjan is na een maand administratieve detentie weer op vrije voeten. Amnesty denkt dat de internationale aandacht voor zijn zaak eraan bijgedragen kan hebben dat hij niet langer vast zit.

In mei 2016 werd Mammadov opgepakt nadat hij samen met zijn vriend Giyas Ibrahimov een graffiti-boodschap spoot op het standbeeld van de vader van president Ilham Aliyev. Dat deden ze een dag voor de jaarlijkse Bloemendag, een feestdag ter herdenking van Aliyevs vader. Door opzettelijk een fout te maken – ze schreven ‘qul’ in plaats van ‘gül’ – stond er ‘Gelukkige Slavendag’ en niet ‘Gelukkige Bloemendag’. Foto’s van hun actie plaatsen ze op Facebook.

Verzonnen aanklacht

Zowel Mammadov als Ibrahimov kregen 10 jaar cel. Beiden werden medio maart dit jaar vrijgelaten, nadat president Aliyev meer dan 400 gevangenen gratie had verleend. Mammadovs vrijheid was echter van korte duur. Op 30 maart arresteerde de politie hem wegens “verzet tegen het niet opvolgen van bevelen van de politie”, een verzonnen aanklacht, die hem evenwel 30 dagen administratieve detentie opleverde.

Geen spijt

Mammadovs familie en vrienden, die bij de uitspraak van de rechter aanwezig waren, zeiden dat zijn gezicht duidelijke sporen van geweld vertoonde. Ze denken dat de autoriteiten Mammadov op de korrel namen vanwege een interview dat hij aan lokale media had gegeven, een aantal dagen na zijn oorspronkelijke vrijlating in maart. Daarin zei hij dat hij geen spijt had van zijn graffiti-protest.

 

Tijdens Write for Rights 2016 voerde Amnesty wereldwijd actie voor Mammadov en Ibrahimov. Ook in Leidschendam-Voorburg schreven wij toen mee. Ook hebben wij een petitie ondertekend in de Oude Kerk en de Koningkerk in november 2016.

 

 

Egypte laat activist voorwaardelijk vrij

In Egypte is activist Islam Khalil is uit de gevangenis ontslagen, na meer dan een jaar gevangenschap vanwege verzonnen aanklachten. Amnesty voerde actie voor zijn vrijlating.

Hoewel Khalil na meer dan een jaar gevangenschap nu op vrije voeten is, zijn de aanklachten tegen hem niet komen te vervallen. Op 19 februari beval de rechter Khalils voorwaardelijke vrijlating. Maar in plaats daarvan werd hij geïsoleerd gevangen gehouden. Zijn familie wist niet waar hij verbleef. Eind maart kwam hij vrij.

Gedwongen verdwijning

Khalil werd in maart 2018 ontvoerd door agenten van de veiligheidsdienst NSA. Het kostte zijn familie drie weken om erachter te komen in welke gevangenis hij werd vastgehouden. De autoriteiten beschuldigden hem van “lidmaatschap van een illegale groepering” en “het verspreiden van valse informatie” en hielden hem meer dan een jaar gevangen. Zijn medeverdachten werden al in september 2018 vrijgelaten.

In 2015 was Khalil ook al het slachtoffer van een gedwongen verdwijning, gedurende 122 dagen. In die periode was hij het slachtoffer van marteling, eenzame opsluiting en een zwaar gevangenisregime.

Oproep Amnesty

Amnesty is ervan overtuigd dat de verzonnen aanklachten tegen Khalil een vergeldingsmaatregel waren voor zijn politiek activisme. Amnesty roept de overheid van Egypte op om de aanklachten tegen hem te laten vallen. Wij hebben eerder voor hem geschreven in 2016. Hij was daarna weer opgepakt.

 

Azerbeidzjan laat gewetensgevangene Mehman Huseynov vrij

De bekende blogger, journalist en activist Mehman Huseynov uit Azerbeidzjan is op 2 maart uit de gevangenis ontslagen. Hij heeft zijn volledige straf van 2 jaar uitgezeten.

Mehman Huseynov was veroordeeld voor verzonnen aanklachten. Op 9 januari 2017 pakte een groep agenten hem op. Ze blinddoekten hem, propten een handdoek in zijn mond en deden een zak over zijn hoofd. Op het politiebureau werd hij geslagen en kreeg hij stroomstoten. De dag erna legde een rechter hem een boete op.

Huseynov deelde publiekelijk wat er met hem was gebeurd en diende een klacht in tegen de agenten die hem martelden. In plaats van onderzoek te doen naar de martelingen, werd Huseynov aangeklaagd en tot 2 jaar cel veroordeeld wegens laster. Amnesty beschouwde hem als gewetensgevangene.

 

Internationale druk

In een poging van de autoriteiten om zijn verblijf in de gevangenis te verlengen, werd Huseynov eind december 2018 opnieuw aangeklaagd. Hij zou in de gevangenis een inspecteur hebben aangevallen. Huseynov ontkende.

Door (internationale) druk, waaronder de urgent action die door veel Amnesty-supporters gesteund werd, lieten de autoriteiten de aanklacht vallen en werd Huseynov afgelopen zaterdag vrijgelaten.

In Leidschendam-Voorburg hebben we geschreven tijdens de maandelijkse schrijfactie van juli 2018.

 

Twee verdachten gearresteerd in zaak Franco

Twee ex-agenten zijn gearresteerd in de moordzaak van de Braziliaanse activist Marielle Franco. Vandaag is het precies een jaar geleden dat Franco werd vermoord.

De toen 38-jarige Marielle Franco uit Brazilië zette zich in voor mensenrechten en tegen politiegeweld. Als zwarte biseksuele vrouw uit een favela (sloppenwijk) streed zij in het witte mannenbolwerk van de Braziliaanse politiek voor de rechten van armen, de Afro-Braziliaanse jeugd, vrouwen en LHBTI’s.

Franco werd samen met haar chauffeur Anderson Gomes een jaar geleden doodgeschoten. Er moet een onafhankelijk onderzoek tegen de twee gearresteerde verdachten komen, en als er genoeg bewijs tegen hen is, moeten ze voor de rechter worden gebracht.

In Leidschendam-Voorburg hebben we geschreven tijdens de Schrijfmarathon (Write for Rights) in december 2018.

 

Kirgizië ratificeert VN-verdrag voor mensen met handicap

Amnesty International is blij dat Kirgizië het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een handicap heeft geratificeerd.

‘De ratificatie maakt de weg vrij voor de inclusie van 180 duizend mensen in Kirgizië,’ zegt Anna Kirey van Amnesty’s programma voor Oost-Europa en Centraal-Azië. Amnesty International voerde samen met partners in Kirgizië actie voor de ratificatie. ‘Samen hebben we tastbare vooruitgang geboekt in het tegengaan van vooroordelen en misvattingen over mensen met een handicap,’ aldus Kirey.

Gulzar Duishenova: dankbaar voor alle steun

Een van de mensen met wie Amnesty samenwerkte was de activiste Gulzar Duishenova, voor wie we ook in actie kwamen tijdens Write4Rights 2018. In 2002 was zij aangereden door een dronken automobilist. Sindsdien kan ze niet meer lopen. Al snel kwam ze erachter dat je op ernstige problemen stuit als je in Kirgizië vrouw bent én gehandicapt. Dus besloot Duishenova om te strijden tegen de ongelijke behandeling van mensen met een handicap.

Duishenova verklaarde: ‘Ik ben dankbaar voor alle steun en solidariteit van zovele Amnesty-activisten die om onze rechten geven ondanks het feit dat ze uit andere landen komen. Er wordt wel gezegd: als mensen met een handicap en ouderen goed leven, dan leeft de hele maatschappij goed.’

 

 

Betrek mensen met een beperking

Amnesty roept de regering van Kirgizië op om ervoor te zorgen dat mensen met een handicap worden betrokken bij alle besluitvormende processen, waaronder relevante werkgroepen en commissies. De implementatie van het verdrag vraagt erom dat mensen met een handicap, en hun organisaties, meedoen met het opstellen van beleid.

 

In Leidschendam-Voorburg hebben we geschreven tijdens de Schrijfmarathon (Write for Rights) in december 2018.

 

 

Politie beschermt demonstraties voor vrouwenrechten Oekraïne

 

Een mooi succes voor de vrouwenbeweging in Oekraïne. Op 8 maart 2019 (Internationale Vrouwendag) waren er in zeven steden in het land demonstraties voor vrouwenrechten.    En allemaal werden ze door de politie beschermd.

Dat was daarvoor wel anders. In 2018 werden tijdens en na afloop van 8 maart-demonstraties activisten aangevallen door extreemrechts groeperingen. Amnesty vroeg tijdens Write4Rights 2018 aandacht voor Vitalina Koval, boegbeeld van de Oekraïense LHBTI- en vrouwengemeenschap. ‘Vitalina en haar medeactivisten ontvangen steeds vaker bedreigingen van rechtsextremistische groepen. Tijdens haar protesten werd Vitalina aangevallen en bedreigd en ondanks haar vraag om hulp, biedt de politie geen bescherming,’ schreven we vorig jaar.

Lobby bij autoriteiten

Amnesty International riep de autoriteiten van Oekraïne op ervoor te zorgen dat mensen als Vitalina veilig hun werk kunnen doen. Ook hadden we in februari een gesprek op het ministerie van Binnenlandse Zaken, waar we het onder meer hadden over de straffeloosheid voor extreemrechtse groeperingen.

Goede bescherming door de politie

Dit jaar werden de demonstranten goed beschermd door de politie, die van te voren ook veiligheidsmaatregelen met de demonstranten had doorgesproken. De demonstraties verliepen zonder incidenten. Vitalina Koval liep mee in de stad Oezjhorod, waar ze ook een speech hield.

In Leidschendam-Voorburg hebben we geschreven tijdens de Schrijfmarathon (Write for Rights) in december 2018.

 

 

Saudi-Arabië: drie vrouwelijke activisten vrijgelaten

In Saudi-Arabië zijn drie vrouwelijke activisten voorwaardelijk vrijgelaten. Iman al-Najfan, Aziza al-Yousef en Ruqayyah al-Mhareb zaten tien maanden vast na verzonnen aanklachten. In de gevangenis zijn zij gemarteld.

 

Positieve stap

Lynn Maalouf van Amnesty International verwelkomt de vrijlating van de vrouwen, al komt die wel te laat. ‘Deze vrouwen hadden nooit gevangengezet mogen worden en hun vrijlating zou zeker niet ‘tijdelijk’ moeten zijn,’ zegt Maalouf. ‘Ze werden vastgezet, bedreigd en gemarteld, omdat ze vreedzaam opkwamen voor de rechten van vrouwen en hun mening uitten.’

Amnesty’s oproep

Amnesty roept de Saudische autoriteiten op om alle aanklachten tegen de drie vrouwen in te trekken, evenals tegen de andere vrouwelijke mensenrechtenverdedigers die nog vastzitten.  Allen moeten onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten.

De autoriteiten moeten garanderen dat er een onafhankelijk en onpartijdig onderzoek komt naar de beweringen van de activisten dat zij zijn gemarteld. Bovendien moeten zij het recht hebben op schadeloosstelling voor hun willekeurige detentie en andere schendingen van mensenrechten.

 

In Leidschendam-Voorburg hebben we actiegevoerd rond de Internationale Vrouwendag op 8 maart 2019.

 

Somaliland: dichter vrijgesproken en vrijgelaten

De dichter Abdirahman Ibrahim Adan uit Somaliland is vrij! Hij was op 12 januari 2019 gearresteerd nadat hij een gedicht had voorgedragen. Hij is vrijgelaten op 25 februari.

Abdirahman Ibrahim Adan was aangeklaagd wegens ‘het beledigen van de staat’. Zijn gedicht, dat hij voordroeg in het Mansoor Hotel in de hoofdstad Hargeisa, ging over schendingen van de mensenrechten in Somaliland. Adan dichtte onder meer over politiegeweld, willekeurige opsluiting en mishandeling van gevangenen. Ook riep het gedicht op tot hervorming van de gevangenissen en het strafrechtelijk systeem.

Amnesty International kwam voor Adan in actie. Hij werd op 25 februari vrijgelaten nadat de regionale rechtbank van Hargeisa hem niet-schuldig had bevonden. Zijn advocaat dankte Amnesty International omdat de organisatie zich had uitgesproken tegen Adans arrestatie.

We zouden voor hem schrijven tijdens de schrijfactie in maart 2019, maar de actie was niet meer nodig door zijn vrijlating.

 

 

Egypte: fotograaf Shawkan vrijgelaten

In Egypte is Mahmoud Abu Zeid, beter bekend als Shawkan, is op 4 maart 2019 vrijgelaten. Hij fotografeerde op 14 augustus 2013 het hardhandig neerslaan van een demonstratie door veiligheidstroepen. Na zijn vrijlating is hij verplicht om 5 jaar lang van 18.00 uur tot 06.00 uur op het politiebureau te verblijven.

Op 14 augustus 2013 demonstreerden aanhangers van de verdreven president Morsi in Cairo. Agenten van de veiligheidsdienst wilden de betogers uiteendrijven. Als gevolg daarvan kwamen zeker 900 mensen om het leven. Meer dan 700 demonstranten werden opgepakt onder wie leden van de verboden Moslimbroederschap. De agenten die de demonstranten uiteendreven, zijn niet vervolgd.

Vijf jaar cel

Ondanks gebrek aan bewijs werd Shawkan aangeklaagd voor 24 overtredingen, waaronder moord. Op 3 maart 2018 vroeg de openbare aanklager de doodstraf voor Shawkan en alle 738 medegevangenen. Het strafhof in de Egyptische hoofdstad Caïro veroordeelde hem in september 2018 tot 5 jaar cel. Tijdens dezelfde zitting werden ook 75 doodvonnissen opgelegd, kregen 47 mensen levenslange gevangenisstraf en bijna 500 mensen celstraffen variërend van 5 tot 15 jaar.

 

‘Ik dacht dat ik zou sterven’

Shawkan legde het brute politieoptreden met zijn camera vast waarna hij werd opgepakt. Over het excessieve politieoptreden zei hij: ‘Het was als een Hollywoodfilm. Het leek wel of ik middenin een oorlog was beland. Er waren overal kogels, traangas, brand, politie, soldaten, tanks.’ In de gevangenis werd hij gestompt, geslagen en gegeseld met een riem, waarbij de gesp in zijn oog kwam. ‘Ik was erg bang en dacht dat ik zou sterven.’

 

Critici steeds vaker de cel in

Uit onderzoek dat Amnesty in mei 2018 publiceerde, blijkt dat in Egypte tientallen journalisten, mensenrechtenverdedigers en leden van de oppositie in langdurige eenzame opsluiting worden gehouden. De omstandigheden in de isoleercellen zijn onmenselijk. In een aantal gevallen komen die omstandigheden neer op marteling.

In Voorburg hebben we actiegevoerd tijdens de schrijfmarathon in 2016.

 

 

11 mei 2015 - Vrijspraak voor Taksim Solidarity

 

De 26 leden van Taksim Solidarity zijn op 29 april door de Turkse rechter vrijgesproken. Zij stonden terecht wegens het 'oprichten van een criminele organisatie', 'aanzetten tot deelname aan niet-geautoriseerde demonstraties' en weigering de demonstratie te verlaten.

De aanklager had tot vijftien jaar straf tegen hen geëist. De eerste zitting vond plaats op 12 juni 2014; de vijfde en laatste op 29 april.

Taksim Solidarity is een coalitie van organisaties die zich vanaf 2012 op vreedzame wijze verzette  tegen stadsvernieuwingsprojecten op en rond het Gezi-park in Istanbul. Amnesty International verwelkomt de uitspraak als de enige mogelijk uitkomst van een politiek gemotiveerd showproces dat vooral diende als waarschuwing: wie zich uitspreekt tegen de Turkse overheid, wordt vervolgd. 

 

In Voorburg hebben we brieven geschreven in juli 2014

 

 

1 april 2015 - Indonesië: omstandigheden Filep Karma verbeterd

 

Filep Karma werd tot 15 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het hijsen van een vlag tijdens een ceremonie ter herdenking van de onafhankelijkheidsverklaring van Papoea.

Hij zit al bijna tien jaar vast. Inmiddels zijn de omstandigheden waaronder hij gevangen zit enigszins verbeterd. Zo mag hij zijn familie vaker zien en mocht hij in november bij de bruiloft van zijn dochter aanwezig zijn. 

Amnesty organiseerde een groetenactie voor hem. Filep bedankt alle Amnesty-supporters voor de kaarten die hij in de gevangenis ontving.

 

In Voorburg hebben we voor hem geschreven in april 2015

11 februari 2015 - Claudia Medina vrijgesproken

 

Een Mexicaanse rechter heeft Claudia Medina vrijgesproken. Tweeënhalf jaar geleden werd de 43-jarige huisvrouw door mariniers uit haar huis gehaald en gemarteld. Ze tekende gedwongen een verklaring die ze niet mocht lezen. Daarmee bekende ze lid te zijn van een criminele bende.

Enkele dagen later trok ze deze verklaring voor de rechtbank in en vertelde ze dat ze was gemarteld. Daarop kwam Claudia op borgtocht vrij, maar de aanklachten tegen haar bleven staan.

Na haar vrijspraak afgelopen vrijdag, zei Medina dat ze geen rust heeft ‘totdat de daders (die haar hebben gemarteld) worden gestraft’.

In oktober 2014 meldde Amnesty al dat er schot in Medina’s zaak zat. Toen kondigde haar advocaat aan dat de aanklachten mogelijk werden ingetrokken. Dit was enkele dagen nadat Amnesty 343.883 handtekeningen had overhandigd aan het Mexicaanse Openbaar Ministerie.

Medina bedankte toen de Nederlandse Amnesty-supporters: ‘Ik strijd al twee jaar voor gerechtigheid. Ik weet dat ik die ooit zal krijgen, omdat ik duizenden geweldige mensen zoals jullie aan mijn zijde heb. Duizendmaal dank.’

Bekijk hier de persoonlijke videoboodschap van Claudia Medina uit oktober 2014.        

 

Toen Amnesty International hoorde over Claudia’s zaak, kwamen activisten en sympathisanten over de hele wereld in actie. 343.883 mensen uit 117 landen waaronder Nedeland ondertekenden een petitie om de procureur-generaal van Mexico te vragen alle aanklachten tegen Claudia Medina te laten vallen, de zaak grondig en onpartijdig te onderzoeken en de verantwoordelijken voor de foltering ter verantwoording te roepen. Claudia’s zaak kreeg erg veel aandacht.

Hoewel het fantastisch is dat de aanklachten tegen Claudia Medina geschrapt zijn, is er nog werk aan de winkel. De Mexicaanse procureur-generaal moet nu een volledig en onpartijdig onderzoek instellen, zoals ook bepaald wordt door het internationaal erkende Istanbul Protocol. Degenen die verantwoordelijk zijn voor de foltering, moeten verantwoording afleggen. In Mexico lopen nog erg veel mensen risico op foltering. Amnesty International blijft actievoeren zowel voor individuen als voor nationale hervormingen.

 

In Voorburg hebben voor haar geschreven tijdens een schrijfacie in mei en tijdens het cultureel zomerfestival in 2014.

5 januari 2015 - Russische Artyom Savyolov vrij

 

De Russische Artyom Savyolov werd op 31 december 2014 vrijgelaten omdat hij zijn gevangenisstraf had uitgezeten. Hij werd in 2012 opgepakt na vreedzame demonstraties tegen Poetin op het Bolotnaya-plein in Moskou.

Sovyolov werd ervan beschuldigd geweld gebruikt te hebben tijdens de protesten. Videobeelden bevestigden echter het tegendeel.

Artyom werd bij zijn vrijlating begroet door zijn vader Viktor Ivanovich, en een aantal journalisten. Hij lijkt in goede gezondheid te zijn, maar vertelde over de slechte omstandigheden in de gevangenis: ‘Kou, honger en onmenselijke behandeling – zo kan ik het in een paar woorden omschrijven.’

Amnesty voerde veel actie voor de vrijlating van Artyom Savyolov, onder meer via de spoedacties, groetenkaarten en schrijfacties. Artyom bedankt iedereen:

‘Ik ben iedereen die me steunde vanuit de grond van mijn hart dankbaar. Dat is het eerste dat ik wil zeggen. Het was zo belangrijk om te weten dat er buiten mensen waren die op me wachtten. Het zou zoveel zwaarder geweest zijn zonder jullie steun.’

 

In Voorburg hebben wij voor hem geschreven tijdens de 10 decemberactiviteiten in 2013

 

 

24 juni 2014 - Ales Bialiatski vrij!

 

Op 21 juni werd de Wit-Russische mensenrechtenverdediger Ales Bialiatski onverwacht vrijgelaten. Hij kwam met de trein in Minsk aan en werd begroet door zijn vrouw, vrienden en collega’s.

Ales Bialiatski kwam vrij na drie jaar in de gevangenis gezeten te hebben. Hij zat een gevangenisstraf van vierenhalf jaar uit voor het gebruik van zijn persoonlijke bankrekeningen in Litouwen en Polen om het mensenrechtencentrum Viasna te financieren. De veroordeling was slechts een manier om zijn mensenrechtenwerk te dwarsbomen.

Viasna ondersteunt slachtoffers van schendingen en verzamelt informatie over de mensenrechtensituatie in het land. Ales werd in november 2011 opgepakt. Na een oneerlijke rechtszaak kreeg hij vierenhalf jaar cel. Daarnaast kreeg hij een geldboete en werden zijn bezittingen, zijn appartement – waar ook zijn vrouw en zoon woonden – en het kantoor van Viasna in beslag genomen.

Ales liet Amnesty weten vooral erg dankbaar te zijn voor alle brieven die mensen hem stuurden:

‘Ik wil jullie bedanken voor de morele steun. Dat ik brieven kreeg van gewone mensen, maakte voor mij een groot verschil.’

Helaas moet Ales zich nu wel maandelijks melden bij het politiebureau. Hij kan bij drie administratieve overtredingen opnieuw worden opgesloten. Amnesty is niet blij met deze voorwaardelijke vrijlating en het feit dat hij niet is vrijgesproken voor zijn veroordeling. Wij blijven zijn zaak volgen.

Amnesty voerde uitvoerig actie voor de vrijlating van Ales tijdens onze 4weeksforfreedom-campagne in februari 2013. De Iraanse Nasrin Sotoudeh, voor wie we in diezelfde campagnemaand actievoerden werd in september 2013 al vrijgelaten. Ales gaf aan dat hij mede door de druk vanuit Amnesty is vrijgelaten.

 

Wij hebben in Voorburg voor hem geschreven tijdens de 10 december actie in 2012.

 

 

28 mei 2014 -Bahreinse mensenrechtenactivist vrij

 

Op 24 mei 2014 kwam de prominente mensenrechtenactivist Nabeel Rajab uit Bahrein vrij. Hij kreeg in 2012 twee jaar celstraf nadat hij aan demonstraties had deelgenomen.

Amnesty beschouwde hem als gewetensgevangene, die alleen maar vastzat omdat hij gebruikmaakte van zijn recht op vrije meningsuiting. We zijn verheugd dat hij nu vrij is. Rajab bedankte ons voor onze steun: 'Ik zal jullie hulp nooit vergeten. Jullie steun maakte me sterker en liet de wereld zien dat ik niet alleen was.'

In Voorburg hebben we in november 2012 brieven geschreven (maandelijkse voorbeeldbrieven)

 

 

19 februari 2014 - Indiase politie ‘overspoeld met brieven’

 

Een politieagent in Aheri, in het westen van India, meldde dat hij meer dan 20.000 brieven heeft gekregen naar aanleiding van een bliksemactie voor journalist en mensenrechtenactivist Prashant Rahi.

Amnesty is blij met het grote aantal gestuurde brieven en met de hoeveelheid aandacht voor de zaak van Prashant Rahi.

In een artikel in de Indian Express vertelt politieagent Suhas Bawche dat hij in het begin zo’n drie- tot vijfhonderd brieven per dag ontving. De brieven komen uit verschillende landen en roepen Bawche op te zorgen dat Rahi een eerlijk proces krijgt en wordt beschermd tegen marteling in detentie.

Het overgrote deel van de brieven is afkomstig uit de Verenigde Staten en Europa. Volgens de Indian Express zou zestig procent van de brieven uit Nederland komen.

De politieagent lijkt niet erg blij met de grote hoeveelheden post die hij ontvangt. Maar hij probeert het positief te benaderen: 'Het is een troostende gedachte dat dit eindelijk een kans is om postzegels uit zoveel verschillende landen te gaan sparen.'

De Indiase politieagent verzekerde de krant dat Prashant Rahi netjes wordt behandeld in de gevangenis. De journalist moet nog worden berecht. Uiteraard blijft Amnesty actie voor hem voeren zolang dat nodig is.

 

In Voorburg hebben we in oktober 2012 brieven geschreven (maandelijkse voorbeeldbrieven)

 

 

7 januari 2014 - Palestijnse politiek commentator Ahmad Qatamesh vrij

 

Op 27 december werd hij begroet door vrienden en familie in Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever: Ahmad Qatamesh was vrijgelaten. De Palestijnse linkse politiek commentator werd sinds april 2011 zonder officiële aanklacht vastgehouden door de Israëlische autoriteiten.

Qatamesh zat bijna drie jaar in administratieve detentie. Een dag na zijn vrijlating stuurde zijn vrouw, Suha Barghouty, een bericht naar Amnesty:

‘Met blijheid informeer ik jullie over de vrijlating van Ahmed. Daarom wil ik mijn waardering sturen voor alle steun die jullie ons gaven in deze moeilijke tijd. Bedankt, en ik wens jullie een gelukkig nieuwjaar.’

De Israëlische veiligheidsdienst arresteerde hem in 2011 omdat hij lid zou zijn van de linkse politieke partij Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). Maar Qatamesh zegt al ruim dertien jaar niet meer betrokken te zijn bij deze partij. Hij heeft nooit opgeroepen tot geweld en hij heeft geen contacten onderhouden met de gewapende groepen van de PFLP.

Amnesty beschouwde Qatamesh als gewetensgevangene, die alleen vastzat voor het uiten van zijn politieke overtuigingen. 

 

In Voorburg hebben we in 29 juni 2013 brieven ondertekend (bibliotheek)

 

 

 

30 juli 2013 - Inheemse gemeenschap veegt plannen mijngigant van tafel

 

De inheemse bevolking van de Indiase Niyamgiri-heuvels, de Dongria Kondh, heeft met een overweldigende meerderheid de plannen om een bauxietmijn op hun heilige land te exploiteren geweigerd. Deze uitkomst is een ongekende overwinning voor de rechten van de Indiase inheemse volkeren en een klap in het gezicht van mijngigant Vedanta Resources.

Alle twaalf dorpen die door de autoriteiten in de deelstaat Odisha officieel zijn geconsulteerd hebben de plannen voor een bauxietmijn op hun land van tafel geveegd. Het nieuws komt op het moment dat in Londen de jaarlijke algemene vergadering wordt gehouden van het in Groot-Brittannië geregistreerde mijnbedrijf Vedanta Resources.

Eerder al, op 18 april van dit jaar, besloot het Hooggerechtshof dat de definitieve beslissing voor de bouw van de bauxietmijn bij de gemeenschap zelf ligt. 

 

Nu de Dongria Kond zich met zo'n overweldigende meerderheid heeft uitgesproken, komt een einde aan Vedanta's plannen om in de Nyamgiri-heuvels een mijn te exploiteren. De plannen hadden de economische, sociale en culturele rechten van de gemeenschappen geschonden en vrijwel zeker ook de rechten van de inheemse volkeren in het gebied.

'De Dongria Kondh streed meer dan tien jaar tegen de komst van de mijn op hun land. Eindelijk kunnen ze hun vrees voor grote schade aan hun leefomgeving en hun voortbestaan achter zich laten', zegt Ramesh Gopalakrishnan van Amnesty International die als waarnemer bij de consultaties aanwezig was. 

'De aandeelhouders van Vedanta zouden zich nu serieus af moeten vragen waarom het bedrijf aan de plannen voor het project bleef vasthouden, hoewel ze wist hoeveel schade deze de inheemse gemeenschappen konden berokkenen'. 

In Voorburg schreven we hiervoor brieven in oktober 2012.

 

 

19 september 2013 - Nasrin Sotoudeh eindelijk vrij!

Amnesty International is erg blij met de plotselinge vrijlating van de Iraanse mensenrechtenadvocate Nasrin Sotoudeh en ten minste elf andere politieke activisten.

Nasrin Sotoudeh (1963), winnares van de Sacharovprijs 2012, werd in 2010 veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf vanwege ‘propaganda tegen de staat’. Amnesty International voerde eerder dit jaar intensief actie voor haar onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating tijdens de campagne 4weeksforfreedom. Nasrin zat haar gevangenisstraf uit in de beruchte Evin-gevangenis in Teheran. 

'Hoewel de vrijlatingen een positieve ontwikkeling zijn, moeten zij een eerste stap zijn en de weg vrijmaken voor de vrijlating van alle gewetensgevangenen. Zij zitten uitsluitend vast omdat ze vreedzaam gebruik maakten van hun rechten', zegt Hassiba Hadj Sahraoui van Amnesty International. 

 

'Om het meer te laten zijn dan een symbolische maatregel moeten de Iraanse autoriteiten haar gevangenisstraf nu definitief ongedaan maken, het reisverbod van haar familie opheffen en Nasrin toestaan haar werk weer op te pakken.

De Iraanse autoriteiten hebben geen reden gegeven voor haar vrijlating en het is nog niet bekend of de beslissing onvoorwaardelijk is.

Nasrin bedankte Amnesty International en iedereen die zich heeft ingezet voor haar vrijlating: 'ik ben me bewust geweest van jullie inzet en ik wil jullie bedanken voor al het werk wat jullie hebben gedaan'.

In Voorburg schreven we voor haar tijdens de 10 decemberactie 2012.

 

1 april 2013 - Zimbabwe: mensenrechtenadvocate op borgtocht vrij

 

Maandag 25 maart 2013 werd de prominente mensenrechtenadvocate Beatrice Mtetwa door het hooggerechtshof op borgtocht vrijgelaten. Ze zat sinds 17 maart vast. Een dag later riep de rechtbank op haar onmiddellijk vrij te laten. Maar op 20 maart weigerde een andere rechtbank dit en bleef ze vastzitten.

Op 17 maart ging Beatrice Mtetwa na een telefoontje van Thabani Mpofu, een cliënt van haar die voor president Tsvangirai werkt, naar diens huis. Toen ze aankwam was de politie met een huiszoeking bezig. Beatrice vroeg de agenten een huiszoekingsbevel te laten zien en gaf aan dat het bezoek ‘onrechtmatig, illegaal en ondemocratisch’ was. In plaats van haar het huiszoekingsbevel te tonen, arresteerde de politie haar voor ‘het belemmeren van de rechtsgang.’

Na de weigering van de rechtbank haar op borgtocht vrij te laten, dienden de advocaten van Beatrice een urgent verzoek in bij het hooggerechtshof. Op vrijdag 22 maart verscheen ze voor een rechter. De zitting werd tot 25 maart uitgesteld. Vanwege het weekend zat ze daarom extra dagen in hechtenis. Ze werd uiteindelijk na betaling van een borgtocht van $500 vrijgelaten.

Amnesty beschouwt de arrestatie en detentie van Beatrice Mtetwa als een aanval op Zimbabwaanse mensenrechtenadvocaten. Zij moeten zonder angst voor vervolging hun werk kunnen doen. In Zimbabwe wordt het recht op vrije meningsuiting, vereniging en vergadering systematisch onderdrukt.

Amnesty heeft in maart 2013 bliksemacties gevoerd voor Beatrice Mtetwa.

 

In Voorburg schreven we voor haar brieven in maart 2013.

 

 

15 februari 2013 - Guatemala: dood 15-jarig meisje eindelijk onderzocht

 

De Guatemalteekse vice-president Roxana Baldetti stelt een onderzoek in naar de dood van een 15-jarig meisje van wie het lichaam in 2001 op straat werd gevonden. De moeder van het meisje, Maria Isabel Franco, zet zich al tien jaar in voor de berechting van de daders. Vanwege haar aanhoudende strijd wordt ze regelmatig bedreigd.

De vice-president van Guatemala heeft deze toezegging gedaan nadat Amnesty wereldwijd brievenacties voor deze zaak heeft gevoerd.

Baldetti maakte bovendien in een officiële verklaring bekend dat er enkele stappen genomen zijn om geweld tegen vrouwen aan te pakken. Zo is er een speciaal kabinet opgericht dat het beleid op het gebied van vrouwenrechten gaat bepalen en implementeren. Bovendien heeft ze in december 2012 een afdeling voor onderzoek naar seksueel geweld opgericht.

Deze reactie van de vice-president toont de mogelijke impact van acties en laat zien dat er een mogelijkheid is echt iets te veranderen aan de manier waarop de overheid van Guatemala met geweld tegen vrouwen omgaat.

 

In Voorburg schreven we voor haar brieven in januari 2013.

 

 

6 september 2012 - Khaled al-Johani vrij!

 

We zijn blij met het bericht dat de Saudische ‘Dag van de Woede’- demonstrant Khaled al-Johani op 8 augustus is vrijgelaten! 

De docent en vader van vijf kinderen werd op 11 maart 2011 gevangengenomen in de hoofdstad Riyadh tijdens een geplande demonstratie op de Saudische ‘Dag van de Woede’. Hij was de enige demonstrant die die dag de plaats van de demonstratie wist te bereiken.

Na een interview met de Arabische afdeling van de BBC werd hij door Saudische veiligheidstroepen gearresteerd en gevangengezet. Hij zou meerdere keren in eenzame opsluiting zijn geplaatst en door bewakers zijn bedreigd. Zijn geestelijke gezondheid zou in de gevangenis zijn verslechterd. Na bijna een jaar in hechtenis startte in februari van dit jaar de rechtszaak tegen hem, die voor zover wij weten nog niet is voltooid.

 

Op 10 maart 2012 startte Amnesty Nederland een handtekeningenactie voor de onmiddellijke vrijlating van Al-Johani, omdat we hem beschouwden als gewetensgevangene die alleen vastzat vanwege het vreedzaam uiten van zijn mening. Een paar weken later overhandigden we ruim achtduizend handtekeningen bij de Saudische ambassade in Den Haag.

 

In Voorburg schreven we voor hem brieven in april 2012.

 

 

4 september 2012 - Waleed Hanatsheh vrij!

 

In de week van 20 augustus is de 43-jarige Palestijn Waleed Hanatsheh vrijgelaten uit een gevangenis bij Ramallah. Sinds eind vorig jaar zat hij zonder proces, in zogenaamde administratieve detentie vast. Waleed Hanatsheh blijft zijn strijd tegen deze vorm van detentie voortzetten: ‘Misschien hebben we ooit kans op gerechtigheid’.

Op 22 november vorig jaar viel een grote groep gemaskerde Israëlische soldaten het huis van Waleed Hanatsheh in Ramallah binnen en namen hem zonder reden mee. Het was de vierde keer dat hij gearresteerd werd en de derde keer dat hij voor langere tijd werd vastgehouden. Waleed Hanatsheh werd nooit officieel aangeklaagd of veroordeeld.

Kort na zijn vrijlating sprak Amnesty International met Waleed Hanatsheh. Hij is Amnesty en andere organisaties die voor hem in actie kwamen dankbaar. Hij roept op actie te blijven voeren tegen administratieve detentie van Palestijnse gevangenen:

‘deze gevangenen worden zonder reden opgepakt (… ) ik heb er vertrouwen in dat we deze keer wel iets kunnen doen om te zorgen dat ze terecht staan of vrijgelaten worden, zoals het internationale recht voorschrijft.’

Waleed Hanatsheh werkt voor de Palestijnse organisatie Health Work Committees, dat gezondheidszorg beschikbaar stelt in Gaza en de Westbank. Hoewel hij nog niet aan het werk is, liet hij Amnesty weten dat hij zich steeds beter voelt en dat hij heel blij is om terug te zijn bij zijn familie.

 

In Voorburg schreven we voor hem brieven in augustus 2012.

 

 

19 april 2012 - Wit-Rusland: Twee politiek gevangenen vrij!

 

Oppositielid en voormalig presidentieel kandidaat Andrei Sannikau is op 14 april vrijgekomen. Een lid van zijn campagneteam, Zmitser Bandarenka, kwam een dag later vrij. Sannikau bedankt iedereen die hem tijdens zijn gevangenschap gesteund heeft.

Sannikau was presidentieel kandidaat tijdens de verkiezingen van 2010. In mei 2011 werd hij veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens deelname aan demonstraties tegen het verloop van die verkiezingen. Door hem voortdurend van de ene naar de andere gevangenis over te plaatsen, werd Sannikau onder druk gezet om een bekentenis te ondertekenen. Uit angst voor de veiligheid van zijn zoon tekende Sannikau op aandringen van de autoriteiten in januari een gratieverzoek, waarna hij vrijkwam.

Zmitser Bandarenka werd in april 2011 veroordeeld tot twee jaar werkkamp. De omstandigheden in het kamp waren slecht. Bandarenka zegt te zijn geslagen en niet behandeld te zijn voor zijn hernia, die tijdens zijn gevangenschap verergerde.

 

In Voorburg schreven we voor hen brieven in maart 2012.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zoeken

Wilt u het nieuws over mensenrechten wereldwijd op de voet volgen?

Volg ons dan ook op Twitter:

 Tweets by @Mensen_rechten

  • Laatste wijziging 13 juli 2020.