Resultaten acties 2021

Voor meer goed nieuws zie de website van Amnesty Nederland

Tibetaanse taalactivist Tashi Wangchuk vrij

Tashi Wangchuk

Tashi Wangchuk, een activist op het gebied van de Tibetaanse taal en cultuur, is in China vrijgelaten na het uitzitten van zijn gevangenisstraf. Hij zat vijf jaar gevangen omdat hij zich inzet voor het behoud van zijn cultuur.

Gevangen voor ‘separatisme’
Wangchuk werd in januari 2016 gearresteerd en in mei 2018 door een Chinese rechtbank tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens het ‘aanzetten tot separatisme’. Het belangrijkste bewijs daarvoor kwam uit een documentaire van de New York Times over zijn strijd voor Tibetaans taalonderwijs op school. In A Tibetan’s Journey for Justice zoekt Wangchuk juridische hulp, omdat hij een rechtszaak wil beginnen tegen de lokale overheid vanwege het gebrek aan Tibetaanse taallessen. De autoriteiten zagen in de beelden een poging van Wangchuk om de Chinese overheid in een kwaad daglicht te stellen. Wangchuk mocht zijn familie niet zien in de gevangenis. Voor zijn arrestatie zei hij dat hij zich zorgen maakte over het feit dat veel Tibetaanse kinderen hun eigen taal niet vloeiend kunnen spreken.
Voor Tashi hebben we in Leidschendam- Voorburg geschreven in 2017.

Zuid-Afrika: Politie heropent onderzoek naar moordenaars Popi en Bongeka

Popi en-Ongeka

Tijdens de Write for Rights schrijfactie in december 2020 kwamen wereldwijd 316.796 mensen in actie voor Popi Qwabe en Bongeka Phungula uit Zuid-Afrika. Zij werden in 2017 vermoord en waarschijnlijk verkracht. Honderdduizenden mensen voerden actie voor heropening van het onderzoek naar de daders. Nu is er goed nieuws. Het onderzoek wordt hervat!
Op Internationale Vrouwendag overhandigde Amnesty met Popi’s zus en moeder handtekeningen en brieven aan leden van de nationale politie. Zij spraken twee uur met elkaar. Het resultaat: De politie beloofde officieel de zaak opnieuw te onderzoeken.

Op een vrijdagavond in mei 2017 gingen de vriendinnen Popi Qwabe en Bongeka Phungula samen wat drinken. De twee kenden elkaar van de toneelschool. Nadat ze een taxi aanhielden is er niets meer van hen vernomen. Bongeka’s neef en Popi’s zus zochten de twee vrouwen en ontdekten toen de gruwelijke waarheid: Popi en Bongeka waren doodgeschoten en waarschijnlijk ook verkracht.
Volgens familie van de vrouwen heeft de politie de moorden niet goed onderzocht. De resultaten van de analyse van de bloedsporen die op een taxi waren gevonden zijn nooit bekendgemaakt. Ook zou de politie niet naar vingerafdrukken hebben gezocht en werden hun telefoons niet getraceerd. Twee taxichauffeurs werden gearresteerd. Ze waren in het bezit van een telefoon en een lippenstift van de vrouwen, die ze zeiden in hun taxi te hebben gevonden. De politie liet de mannen vrij ‘wegens gebrek aan bewijs’. Daarna is er nooit meer onderzoek gedaan naar de moord op Popi en Bongeka, tot nu.

De politie beloofde op 8 maart de gang van zaken in het onderzoek te onderzoeken. Op 13 april 2021 heeft Amnesty weer een afspraak met de politie. Tijdens deze afspraak zal de politie vertellen over haar bevindingen en het vervolg van het onderzoek. Amnesty bedankt iedereen die in actie kwam voor Popi Qwabe en Bongeka Phungula.