Resultaten acties 2022

In Iran is activist Atena Daemi vrijgelaten

Atena Daemi

Amnesty International is verheugd dat in Iran mensenrechtenverdediger Atena Daemi is vrijgelaten. Ze zat 5 jaar gevangen vanwege haar vreedzame mensenrechtenwerk.
Atena Daemi zat een celstraf van 7 jaar uit voor haar vreedzame mensenrechtenactivisme. Ze voerde onder meer actie tegen de doodstraf en kwam op voor de rechten van vrouwen en kinderen. Op Facebook en Twitter bekritiseerde ze de executies in haar land en ze bezocht bijeenkomsten met familieleden van terdoodveroordeelden.


Slechte behandeling
In oktober 2014 werd Atena voor het eerst opgepakt waarna 51 dagen in eenzame opsluiting volgden. Tien tot elf uur per dag werd ze verhoord, meestal geblinddoekt en zonder advocaat. Na een lang, oneerlijk proces werd ze uiteindelijk veroordeeld tot 7 jaar cel voor onder meer ‘samenzwering tegen de nationale veiligheid’, ‘het verspreiden van propaganda tegen het systeem’ en ‘belediging van de oprichter van de Islamitische Republiek Iran en de Opperste Leider.’ Ondanks de ontberingen zei Daemi eerder: ‘Ik sterf liever dan dat ik een slaaf ben van onderdrukking.’

Hardhandig opgepakt
In november 2016 werd Atena met veel geweld opgepakt in haar ouderlijk huis om haar straf uit te zitten. Ook haar familie werd lastiggevallen. Twee zussen kregen een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden voor ‘het beledigen van ambtenaren’ omdat ze bij Atena’s arrestatie agenten zouden hebben beledigd. Uiteindelijk werd die straf vernietigd.
Begin 2018 werd ze onder afschuwelijke omstandigheden ruim drie maanden lang vastgehouden in een cel in een voormalige kippenfabriek. Ze werd daar mishandeld. Op 2 juli 2020 kreeg Daemi een extra straf van 2 jaar en 74 zweepslagen vanwege ‘propaganda tegen de staat’ en het ‘verstoren van de gevangenisregels’.

Tijdens Amnesty’s wereldwijde schrijfactie Write for Rights werd in 2018 massaal voor de vrijlating van Atena Daemi geschreven.

Nigeria trekt valse aanklacht tegen activist in

Fangnon

In Nigeria zijn de verzonnen aanklachten tegen mensenrechtenverdediger Maurice Fangnon op 3 december 2021 ingetrokken. Fangnon werd ervan beschuldigd dat hij valse informatie aan de politie had gegeven. Hij had de politie opgeroepen om een onderzoek in te stellen naar een lid van de koninklijke familie. Volgens Fangnon zat die achter gewapende aanvallen op de Otobo-Gbame-gemeenschap waarbij 30.000 mensen werden gedwongen hun huis te verlaten. Alle huizen werden met bulldozers vernietigd of platgebrand, omdat de koninklijke familie het land opeiste.

Opgepakt om hem de mond te snoeren
Nadat Maurice Fangnon om het politieonderzoek had gevraagd, werd hij in juli 2017 opgepakt. Na vier dagen kwam hij op borgtocht vrij, maar de aanklachten bleven staan. Eerder al ontving Fangnon diverse doodsbedreigingen. Dat gebeurde nadat hij om een onderzoek had gevraagd naar de dood van een jonge man tijdens een protest in 2011.

Dankwoorden
Amnesty Nederland kwam voor Maurice Fangnon op en steunde hem met een kaartenactie. In een video spreekt Fangnon zijn dank daarvoor uit en zegt dat die kaarten hem gesterkt hebben.

Amnesty Leidschendam- Voorburg heeft meerdere keren voor Fangnon geschreven.  

Egyptische student Patrick George Zaki bedankt actievoerders

Patrick George Zaki

De Egyptische student Patrick George Zaki werd in december 2021 voorlopig vrijgelaten. Hij bedankt iedereen die hem steunde: ‘Een berichtje dat voorbijkomt is soms een levenslijn’.

Patrick Zaki was een van de vele mensenrechtenverdedigers en vreedzame politieke activisten die in Egypte achter de tralies zitten. De meesten van hen zijn opgepakt in verband met protesten in september 2019. De demonstranten riepen president Abdel Fattah al-Sisi destijds op om af te treden. Patrick bracht 22 maanden door in willekeurige gevangenschap voor valse aanklachten dat hij nepnieuws zou verspreiden. Dit zou hij hebben gedaan in een artikel uit 2019. Daarin publiceerde hij dagboekfragmenten over de discriminatie van koptische christenen in Egypte.

Er werd veel actie gevoerd voor Zaki’s vrijlating. Vooral door Amnesty Italië, omdat Zaki in dat land studeerde. Op 7 december 2021 werd Zaki voorlopig vrijgelaten, maar de rechtszaak tegen hem gaat door. Amnesty dringt erop aan dat de aanklachten tegen hem worden ingetrokken.

Dankwoorden
Patrick George Zaki bedankte iedereen die hem steunde: ‘Ik wil iedereen bedanken die mij op wat voor manier dan ook steunde tijdens mijn gevangenschap. Hoe meer de reikwijdte van de steun in het buitenland tot me doordrong, hoe meer ik erop vertrouwde dat mijn vrijlating nabij kwam. Ik wil benadrukken dat een berichtje dat voorbijkomt soms een levenslijn kan zijn voor de gevangene, weg uit de angst en wreedheid van wat je doormaakt. De steunbetuigingen hebben een magische uitwerking. De verzender denkt misschien dat het niet zal werken, maar dat is niet waar. Elke boodschap in elke vorm, of het nu via video, post of een foto is, herinnert de gevangene aan het belang van van wat hij doormaakt. En dat zijn gevangenschap een verschil maakt en het besef van anderen over wat er gaande is, verandert. Stop dus niet met het steunen van gewetensgevangenen. Er zijn er nog heel veel die “vrijheid” verdienen.’

Voor Patrick George Zaki schreef Amnesty Leidschendam- Voorburg in maart 2020.